SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum

OM kód: 203058 005 | 1149 Budapest, Egressy út 71.

Intézmény logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum

 • Hírek
 • Közérdekű adatok
 • CLASSROOM
 • KRÉTA

Történet

Az iskola története

TörténetTörténetTörténetTörténet

1902-ben készült el a központi téglaépület az Országos Gyermekvédő Egyesület otthonaként. 1906-és 1948 között leány polgári iskola, majd egy ideig általános iskolaként működött.

1956 szeptember elsején kezdte meg működését az általános gimnázium, amely Egressy Gábor nevét 1959-ben egy pályázat során nyerte el.

A szakképzés 1964-ben indult el 2 mechanikai műszerész és 2 elektroműszerész osztállyal. A gyakorlati képzés ekkor még a régi, korszerűtlen politechnika termekben folyt. 1965 végére készültek el az új épületszárnyban a műhelyek, amelyek tágasak és világosak voltak, felszerelve a kornak megfelelő gépparkkal. Az esztergályos műhely felszereltsége is megfelelt az oktatás elvárásainak.

1969/70-ben az egyszakos képzés helyett elkezdődött a finommechanikai műszeripari szakmacsoport szakembereinek képzése is. 1972/1973-ban elkészültek az elektromos laboratóriumok, majd 1973/1974-től egyesített érettségi és szakmunkás vizsgát tehettek a tanulók.

Az évtized végén különböző kísérletekbe került be az iskola (JATE, Egressy Modell) az irányítástechnika és automatizálás területén.

1985-től indult meg a technikus képzés nem csak nappali, hanem levelező formában is. Ezért újabb bővítésre került sor, ekkor épült meg az új szárny 12 tanteremmel, valamint a tornaterem. Bővült az épület komplexum egy ebédlővel is.

Az 1990-es évek végén nagy lépés volt a két tanítási nyelvű oktatás bevezetése, valamint a gépészet és elektronika mellett az informatikai képzés megkezdése.  Az iskola élen járt a hátránnyal induló tanulók felzárkóztatásában, erre teljes programot dolgozott ki, amelyet több intézmény is átvett. 2002-ben a megnövekedett idegen nyelvi órák száma miatt a műhelyépület tetejére egy újabb szint került tantermekkel, idegen nyelvi könyvtárral és tanári kabinetekkel.

Az 1990-es évek végén a TISZK-ek létrejöttével elvették a szakképzés lehetőségét, így csak az alapozás maradt meg az érettségire való felkészítés mellett.

A századfordulón a sport is helyet kapott az épületben. Futball osztályok indultak neves klubokkal való együttműködés keretében.

2007-től a Magyar Futball Akadémia (Honvéd utánpótlás) bázisiskolája lett évfolyamonként egy osztállyal, majd 2016-ban még egy általános sportosztály indult a sport ágazatban.

2016-ban az iskola ismét indíthatott érettségire épülő szakmai képzést nappali tagozaton, majd belefogott a felnőttoktatásba és felnőtt képzésbe is.

A több lábon állás, az örök megújulás és a kihívások elfogadása jellemezte mindig az iskola dolgozóinak hozzáállását, eredményei ezzel is magyarázhatók.

Egressy évkönyv

Emlékek

Régi tablók


Partnereink

 • Nemzeti Tehetség Program
SZC logo

Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum


  • Intézmény logo
  • Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum

   1149 Budapest, Egressy út 71.

  • Telefon: +36705021268

   E-mail: titkarsag@egressy.info

   OM azonosító: 203058 005


  2023Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási Nyelvű Technikum